Na inkeer, verwachtingen op naar een TOP 2016

De Stilte periode hebben we doorgebracht in Broek in Waterland.

 

Waar alles gewoon prachtig ‘echt’ eeuwen oud is.

 

Op zoek naar onze verwachtingen voor 2016.

 

Uiteraard, uiteraard je zou er op kunnen broeden maar dat is geen garantie voor resultaat.

 

Nee Eggie, niet die verwachtingen.

 

Het gekke met verwachtingen is…..

 

Dat je hoopt dat ze naar je terugkomen.

 

Niet jezelf vastpinnen.

 

Meer het zoeken naar een evenwicht in beweging.

 

En rust.

 

De uitdaging met jezelf aangaan.

Voor mijn dierbare vriendin L.  een ‘top’mens is die af en toe een beetje ge’tob’ heeft.

Op naar een TOP 2016

Vrij vertaald naar:

Over tobtijden en toptijden

De laatste tijd heb ik nogal eens momenten waarop ik me helemaal niet goed voel, zonder dat ik nou kan zeggen wat er precies is. Het is lastig als je stemming bepaald wordt door iets wat je niet onder woorden kunt brengen. Je kunt er dus ook niet over communiceren met anderen. Ze merken wel aan je dat je anders bent dan anders, en met name anders dan zij je graag zien, maar je kunt niets uitleggen. Ooit heb ik om die reden een hond genomen. Die hoef je namelijk niets uit te leggen, die vindt je toch wel goed zoals je bent. Honden zijn echte meesters in onvoorwaardelijke liefde!

Mijn hond is echter al een tijdje dood, en ik zal het nu dus echt zelf moeten doen, ik zal die onvoorwaardelijke liefde aan mezelf moeten geven. Dat lukt vaak wel, en soms ook helemaal niet. Hoe doe ik dat? Door bijvoorbeeld voor de spiegel te gaan staan en tegen mijn spiegelbeeld te zeggen: het maakt niet uit wat er met je aan de hand is en hoe je je voelt. Ik hou toch van je! En iedere keer als er weer een nare gedachte voorbij komt, tegen mezelf te zeggen: het maakt niet uit, ik hou toch van je.

Die gedachten komen en gaan, maar af en toe lijkt het alsof er meer komen dan gaan en dan wordt het wel erg vol in mijn hoofd. Dan kan ik het niet bijbenen met onvoorwaardelijke liefde naar mezelf te sturen. Ik heb geleerd om me in dit soort tijden terug te trekken in mijn eigen hel en niet te verwachten dat anderen me kunnen helpen. De meeste mensen kunnen dat namelijk niet. Ik zelf kan het op zo’n moment ook niet, maar ik kan mezelf wel iets geven wat de meeste anderen niet kunnen. Ik kan tegen mezelf zeggen: ik weet ook niet waarom je je zo voelt, maar het is helemaal oké. Je hoeft het niet te weten en het hoeft niet anders te zijn dan het is. Het is zoals het is en ik blijf van je houden, wat er ook gebeurt.

In dit soort tijden val ik terug op een prachtige vrouwelijke kwaliteit (1): het kunnen verdragen. Zolang ik het niet kan veranderen, zal ik het verdragen. Ik beloof mijzelf dat ik mijzelf hierin zal blijven dragen, net zo lang tot het klaar is. En omdat ik niet meer zo piepjong ben en al wel het een en ander doorstaan heb, weet ik inmiddels dat alles voorbij gaat, ook dit. Er zal weer een tijd aanbreken dat ik weer gewoon vrolijk ben en bruis van energie. Dat maakt dat ik het vol kan houden.

Vaak merk ik achteraf ook dat een tobtijd vooraf gaat aan een toptijd. Kennelijk moet er in een tobtijd veel innerlijk werk verzet worden. Het is een tijd van grote schoonmaak. Als dat achter de rug is, voel ik me helderder, puurder en energieker dan ik ooit geweest ben.

Een tobtijd is niet verkeerd. Het gebeurt niet omdat ik iets fout heb gedaan. Ik geloof niet in goed bedoelde spirituele uitspraken dat je op ieder moment gelukkig moet kunnen zijn. Ik kan het in ieder geval niet en ik word er niet blijer van als ik dat wel van mezelf eis.

Iemand zei eens tegen me: als je aan het tobben bent, moet je eigenlijk helemaal lekker in de tobbe gaan zitten. Dat vond ik een mooi advies. Het sprak me wel aan: lekker ronddobberen in een tobbe. Ik beschouw het maar als een tijd van ziekte, want het lukt me dan toch niet om op een ‘normale’ manier te functioneren. En soms noem ik het gekte, want zo voelt het ook wel een beetje.

Marian van den Beuken

(1) Niet alleen vrouwen beschikken over vrouwelijke kwaliteiten; mannen zeker ook.

 

 

 

2 Replies to “Na inkeer, verwachtingen op naar een TOP 2016”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.