Eggie als kruidenheksje.

Eggie kan zijn hart ophalen als kruidenheksje. Bij een rondje met het hondje komen we van alles tegen. Nog net op tijd, voordat het gemaaid werd, konden we onze kruidenpotjes aanvullen.

 

Wist je dat de Boterbloem giftig is en vroeger werd gebruikt door bedelaars om medelijden op te wekken. Ze wreven met de bloem over hun voeten zodat er blaren ontstonden.

 

Madeliefjes zie je in het voorjaar tussen de grassen verschijnen, je kunt de bloemen en blaadjes gebruiken om in de salade te verwerken.

De knoppen van de madelief kun je in zuur inleggen om er een soort kappertjes van te maken. Als knop smaakt de madelief overigens lekkerder dan de een geopende bloem. Die kan ietwat bitter worden terwijl de knop juist een nootachtige smaak heeft.

 

De rode klaver heeft nog meer gezondheidsvoordelen dan de witte variant. Je kunt de beide soorten bloemetjes rauw prima als versiering gebruiken bij je maaltijd. In de volksgeneeskunde is men van mening dat de rode bloemen van de klaver kunnen helpen bij luchtwegproblemen zoals verkoudheid en bronchitis.

 

Koolzaadolie wordt relatief gezien nog niet zo lang verkocht als voedingswaar, vroeger werd het eigenlijk voornamelijk gebruikt als lampolie. Het is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad. De smaak van koolzaadolie is heel mild en neutraal en wordt daarom wel gekozen in plaats van een sterk smakende olijfolie.

 

De paardenbloem komt ook veel voor in Nederland. Je herkent ze aan de mooie gele bloemen en de pluizenbollen die ontstaan na de bloei. De verse bloemblaadjes zijn gewoon eetbaar en doen het heel leuk als decoratie in de salade. Van de bloemen kun je ook wijn, boter en honing maken.

Je kunt de jonge bladeren van de plant kun je afdekken met bij voorbeeld een emmer zodat ze net als witlof gebleekt wit blijven. Dit staat bekend onder de benaming molsla. Van de paardenbloem kun je deze licht bittere bladeren gewoon eten. Groenere bladeren kun je ook eten maar bevatten meer bitterheid. Veelal wordt het in de gemengde sla verwerkt.

De stengel bevat wit sap wat je prima kunt gebruiken om wratjes aan te stippen.

De wortel is uitermate geschikt om er koffie of thee van te maken. Laat de wortel eerst twee dagen drogen, rooster ze en vermaal het dan voor je

 

Fluitenkruit dankt zijn naam aan de holle steeltjes waar doorheen geblazen kan worden en als ze uitgebloeid zijn, kleuren de bladeren paars.

Voornamelijk de wortel van de fluitenkruid wordt medicinaal toegepast. De wortel in rijstwater helpt tegen algemene vermoeidheid. Maar je hoeft je alleen maar in een veld van witte bloemen te begeven en je weet dat het de vermoeidheid en zware gedachten los laat.

Je kan de bladeren verwerken in salades en het is bekend dat de fluitenkruid verstoppingen tegen gaat en iets doet met een moeizame spijsvertering. En koeien zijn er dol op, daarom heet het in het Engels ook koeienpeterselie.

 

Meestal groeit de weegbree (oftewel Plantago) dicht bij de brandnetel. Als je toch “gestoken” bent door de brandnetel kun je de bladeren van de weegbree gebruiken om de pijn te stillen. Wrijf het sap uit de bladeren over je wondje.

De bladeren van de grote weegbree kun je prima gebruiken voor de salade. Je kunt er ook sap van persen die als smaakmaker door de saus of soep kan. Als je de bladeren droogt kun je er ook thee van zetten. Het kan een beetje bitter smaken.

 

De zaden van de klaproos worden net als maanzaad in het eten gebruikt. De zaden bevatten geen alkaloïden die voor gevaarlijke werkingen zouden kunnen zorgen.

De klaprooszaden kunnen gebruikt worden om een olie uit te persen dat je net zoals olijfolie kunt gebruiken om in te bakken of over salades te doen. De bladeren kunnen ook gegeten worden, maar met mate.

Je kunt de bladeren rauw eten of op dezelfde wijze als spinazie koken. de bloemetjes kun je ook eten; je kunt ze als slablaadjes door een salade mengen of bovenop de sla leggen om de mooie kleur.

 

Aaaaaaiiiiii mijn favoriet:

De brandnetel wordt veel gebruikt om thee of soep van te maken. Het is alleen zo lastig om te plukken. De plant beschermt zich door stekelige haartjes aan de onderkant van het blad die gemakkelijk in je huid gaan zitten en daar ontzettend gaan branden.

Na verhitting door bijvoorbeeld koken zullen de brandharen hun prikkende kracht meteen verliezen. De hele jonge stengels kunnen als sla gebruikt worden of als spinazie. De iets oudere bladeren kunnen ook gedroogd worden om er thee van te zetten. Gebruik geen hele grote bladeren want die kunnen teveel nitriet bevatten. De jonge scheuten zijn het meest geschikt voor verwerking in de keuken.

 

de Bereklauw kan voor mensen ernstige huidirritatie veroorzaken. Vooral de stengel en de bladsteelharen veroorzaken wonden. Wie in aanraking komt met de plant terwijl de zon schijnt, kan er zelfs ernstige brandwonden aan overhouden. Zij kunnen zelfs zo erg zijn dat er wonden kunnen ontstaan tot in de derde graad.

Wist je dat op het Gronddepot in Zeewolde het Drentse heideschaap in de strijd tegen de reuzenberenklauw ingezet gaat worden. De schapen zijn er dol op, ze eten eerst alle berenklauw voordat ze aan de andere planten beginnen.

 

5 Replies to “Eggie als kruidenheksje.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.