Kan je van horen, zien en proeven koffie leren zetten?

Dit prachtige apparaat staat bij ons in de keuken.
Alhoewel ik een theemens ben, kan ik een goed kopje cappuccino heel erg waarderen.
Sinds wij dit apparaat hebben zijn K. en L. (jongste zoon) Barista.
Koffiezetten is een beroep.
Ik ben toehoorder, op afstand betrokken bij de ins en outs van goede koffie.

In het gewone, dagelijks leven raak ik het apparaat niet aan.
Edoch als K. aan het reizen is ben ik genoodzaakt om er, voor 1 kopje cappuccino per dag, vriendjes mee te worden.
Deze week was het dan zover.
K. was in New York en ik sloot vriendschap met het apparaat om mijn ochtend kopje cappuccino te maken.
Alles wat ik gehoord, gezien en geproefd heb, moet mij nu door het proces heen helpen.

Het apparaat staat aan,
het moet tot 95 graden opwarmen.

 

 

Aan de andere kant van het apparaat staan:
– het melkkannetje
– thermometer, de melk moet tussen de 60 en 70 graden zijn
– het borsteltje
– de uitklopbak.

 

Goed.
Dan is ‘het boontje’ aan de beurt.
Welk boontje heb ik op de molen vandaag?
In dit geval is het een allemansvriendje.
Ja ja, de makkelijkste onder de boontjes.
Vlot van smaak.

Nu komt  het eerste rekensommetje:
‘maling + hoeveelheid + doorlooptijd = 30 ml.’

 

Piston eronder en malen maar.
Met de stamper flink aandrukken.
Nog een klein beetje erbij.

 

Onder het apparaat en gaan…..
Kijk die crèmelaag.
Top.
De eerste ronde kan niet meer stuk.

 

Effekes uitkloppen.
Schoonspoelen met water.

 

Dan gaan we de melk opkloppen.
Dat is een heel festijn.
Men neme het roestvrijstalen kannetje en vul het tot halverwege
met koude dagverse, volle melk.

Eerst even het stoompijpje kort open zetten.
Dan mag de tuit tot bijna op de bodem in het kannetje.
Stoompijpje open en het kannetje bewegen.
Op en neer met de stoomtuit.
Het kannetje een beetje schuin.
De melk moet spinnen.
In volume komen en wolkig worden.
Nog even een flinke tik met het kannetje op het aanrecht.

 

Ook weer schoonmaken.

 

Aaaiiiii en hier is het fout gegaan.
Niks wolkig of volume.
Gewoon belletjes die uit den boze zijn.
Helaas valt mijn cappuccino in de categorie ‘slurp’,
zoals het hier oneerbiedig heet.

Luisteren, kijken, proeven en blijven oefenen.
Net als met alles in het leven!

 

 

 

 

Auteur: Maria de Ridder

https://mariaderidder.wordpress.com/2015/11/27/het-ontstaan-van-ons-gezinssysteem-en-de-levenslessen-die-ik-daar-uit-haalde/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s