In de voetsporen van de Boeddha, onze spirituele reis door India ( deel 1 )

Geheel onverwachts maakte ik deel uit van een reis naar het noorden van India; de Boeddha trail.
Koen had altijd de wens om de heilige plaatsen van de Boeddha, in het noorden van India, te bezoeken en sinds hij Delson, zijn leraar, kent werd die wens groter. Het was niet iets wat ik in gedachten had, dus was het voor mij logisch dat hij samen met Delson en zijn boeddhistische vriendinnen Wut en Khin zou gaan.

En toen?
Toen ik ging ik ook mee!

Mijn voorbereiding op deze reis was begonnen.
Lezen over de reis, over India, over Boeddhisme, de Boeddha. YouTube filmpjes kijken van Mumbai, Delhi en alle heilige plaatsen van onze reis. Zoeken waar ik rekening mee moest houden qua cultuur, wat we gingen bezoeken en de geschiedenis van het Boeddhisme in India.  Mijn voorbereiding was niet alleen mentaal en emotioneel maar ook fysiek en praktisch gericht.

Onze reis begon in Mumbai waar we midden in de nacht aankwamen vanuit de Hollandse kou. Niets had me voor kunnen bereiden op Mumbai; het geluid, het stof, de geuren, de smog, de warmte en de caleidoscoop aan mensen en cultuur.  De directheid en intensiteit waar het me mee overviel was shockerend en overdonderend.

Van tevoren had ik al de beslissing genomen om trouw te blijven aan mijzelf en geen herkenbare foto’s van mensen te maken of van de situaties die ik tegen zou komen. Deze reis ging om de heilige plaatsen van de Boeddha. Eenmaal in India was ik zo blij met deze beslissing! Het hielp me om te ordenen, niet alles te willen fotograferen en me vooral te focussen op wat met onze reis te maken had. Ik zou met al het overweldigende en indringende van mensen en situaties, mijn alles overheersende verwarring en de aanval op al mijn zintuigen nooit klaar zijn met fotograferen. Ik had nu al zo veel foto’s waar ik uit moest kiezen. 

En uiteraard zijn er altijd trappen te fotograferen 🙂
deze is in ons hotel in Mumbai.

Na 5 dagen Mumbai vlogen we naar Delhi waar onze reis begon. In Delhi sloten Wut en Khin aan evenals onze gids Shambhu-ji en onze chauffeur en zijn zoon. Uiteindelijk waren we met een gezelschap van 8 mensen. Met onze koffers op het dak van de bus kon onze reis beginnen.

Ook in Delhi vond ik mijn trap.

Op onze route 

 gingen we langs

bij Fort Agra

waar we door de smog
de Taj Mahal niet konden zien.

Bij ons bezoek aan de Taj Mahal werd deze in al haar glorie zichtbaar.

Onze reis ging verder naar Lucknow
waar we de nacht doorbrachten.

3 Reacties op “In de voetsporen van de Boeddha, onze spirituele reis door India ( deel 1 )”

 1. Dat moet prachtig zijn geweest
  Al veel over deze trips gelezen maar nog nooit geweest.
  Maar goed nu heb bepaalde gevoelens van India dat zowel positief als negatief zal zijn.
  En als vrouwelijke toeriste moet je toch met wat dingen rekening houden

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was een unieke, intensieve, overweldigende ervaring die je maar één keer in je leven doet en meemaakt. We zijn op bijzondere plekken geweest en hebben dingen meegemaakt die we alleen konden zien en ervaren door Delson, onze gids Shambhurai, onze chauffeur met zijn zoon en natuurlijk Wut en Khin. Op alle heilige plaatsen heeft Delson een dhamma-talk gedaan passend bij de plek en hebben we gemediteerd. Ik heb me heel de reis veilig en beschermd gevoeld en dat was fijn. Ik herken het scala aan negatieve en positieve gevoelens. Door mijn bewuste keuze kan ik het goede en het positieve voorop stellen

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: