Over Maria

‘Ik heb Maria leren kennen in de cursus Verbindend Gezag en 
Geweldloos Verzet die zij volgde. Bijzonder aan haar vond ik haar 
leergierigheid en haar openheid om te zoeken naar mogelijkheden om 
cliënten verder te helpen vanuit haar rol als begeleider van vrijwilligers. 
Bijzonder vond ik te ervaren dat haar mentaliteit in al haar vezels zit. 
De keuze voor duurzaamheid, transparantie en het steeds weer zoeken 
naar verbinding met mensen springen daar wat mij betreft uit. Haar 
openheid uitte zich in enthousiasme voor nieuwe manieren van doen 
zoals het ‘hardop mijmeren’. Dat zij begrijpt dat het daarbij gaat om 
transparantie op maat kenmerkt haar persoon. 
Je kan echt van haar op aan en ze is bereid om in gesprek te gaan 
mocht er iets zijn wat je niet helemaal lekker zit. Ze zal je niet snel 
beoordelen en dat is goud waard.’

2018
Hans Bom, 
Docent cursus Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet 
Klinisch psycholoog/systeemtherapeut

Zolang als ik me kan herinneren ben ik geboeid door wat mensen doen, hoe ze het doen, waarom ze het doen en het onvermijdelijke in wat ze doen.

Met verbazing kon ik kijken naar de volwassenen om mij heen die willens en wetens miscommunicatie in de hand werkten. Ik was 9 jaar oud en ik zag dat de gesprekken tussen volwassen een soort optelsommetje leek te zijn van verkeerd gebruikte woorden, van het niet luisteren naar zichzelf en van de aannames die ze maakten, waardoor ze de woorden van een ander al helemaal niet hoorden. Wat mij het meeste verbaasde was dat die optelsom deze volwassenen blijkbaar iets opleverde. Ik weet nog dat ik me voornam om het later als volwassene anders te doen. Ik wilde kijken naar de woorden die ik nooit ging gebruiken, ging onderzoeken wat ik moest doen om te luisteren en bedenken op welke manier ik aannames kon vermijden. Ik besloot transparant, kwetsbaar en niet veroordelend te zijn.

Ik werd vooral nieuwsgierig naar het laagje in de communicatie waarvan je voelt dat het op de een op andere manier aanwezig is, meespeelt in het gedrag en de keuzes die mensen maken. Het is nog steeds iets wat me boeit.

Later kwam ik erachter dat mensen en hun communicatie sterk beïnvloed worden door waar ze vandaan komen, in welke familie ze opgroeien en de tijd waarin ze geboren zijn.

Nog later realiseerde ik me dat het niet alleen het verleden is dat je vormt, maar ook je ervaringen, je acties en keuzes in het heden gaan bepalen wie je in de toekomst wordt.

Dat kleine meisje
met haar
goede voornemens
groeide op,
stond open,
ging op zoek,
leerde,
oefende,
ging soms onderuit
en werd
WIJZER.

Regelmatig wordt mij gevraagd naar mijn opleidingen. Mijn antwoord is dat ik uiteraard een stevige theoretische achtergrond heb en dat het leven zelf mijn belangrijkste leerschool is; de gezinnen, de vrijwilligers, de collega’s, mijn partners en kinderen. Zij hebben mij laten zien wat het leven met je doet, hoe je je daaraan aanpast en wat het je kan brengen.
Zij maakten mij tot een wijze vrouw.

Als levensgids en entet(r)ainer komt alles samen en wil ik jou helpen zicht te krijgen op de som van jouw leven.

Mijn opleiding is
– HBO Coaching en Begeleidingskunde
– Leergang tot HSP Begeleider (Hooggevoeligheid)

Een kleine greep uit de verdiepende trainingen die ik heb gevolgd:
– Projectmanagement
– Provocatief coachen
– Geweldloos verzet en verbindend gezag
– Omdenken in intervisie, als persoonlijk begeleider en relaties
– Scheidingsnavigater
– Opvoeding en ouderschapskunde
– HSP begeleider.
– Coachend leidinggeven

In mijn persoonlijke leven ben ik geboeid door:
– Natuurlijk opvoeden
– Hooggevoeligheid
– Beelddenken
– Minimalistisch en duurzaam leven
– Het Pentakelhuis dat we gebouwd hebben
– Duurzame relaties zowel met jezelf als in een twee-relatie of drie-relatie