Over Maria

‘Ik heb Maria leren kennen in de cursus Verbindend Gezag 
en Geweldloos Verzet die zij volgde. Bijzonder aan haar vond
ik haar leergierigheid en haar openheid om te zoeken naar 
mogelijkheden om cliënten verder te helpen vanuit haar rol 
als begeleider van vrijwilligers. Bijzonder vond ik te ervaren 
dat haar mentaliteit in al haar vezels zit. De keuze voor duurzaamheid, 
transparantie en het steeds weer zoeken naar verbinding met mensen 
springen daar wat mij betreft uit. Haar openheid uitte zich in 
enthousiasme voor nieuwe manieren van doen zoals het 
‘hardop mijmeren’. Dat zij begrijpt dat het daarbij gaat om transparantie 
op maat kenmerkt haar persoon. Je kan echt van haar op aan en ze is 
bereid om in gesprek te gaan mocht er iets zijn wat je niet helemaal 
lekker zit. Ze zal je niet snel beoordelen en dat is goud waard.’ 


2018 
Hans Bom, 
Docent cursus Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet 
Klinisch psycholoog/systeemtherapeut

Zolang als ik me kan herinneren ben ik geboeid door wat mensen doen, hoe ze het doen, waarom ze het doen en het onvermijdelijke in wat ze doen.

Als klein meisje keek ik met verbazing naar de volwassenen om mij heen die willens en wetens miscommunicatie in de hand werkten. Wat ik zag gebeuren leek een soort optelsommetje van verkeerd gebruikte woorden, van het niet luisteren naar zichzelf of elkaar en van de aannames die ze maakten. Wat mij het meeste verbaasde was dat die optelsom deze volwassenen blijkbaar iets opleverde. Ik weet nog dat ik me voornam om het later als volwassene anders te doen. Ik wilde kijken naar de woorden die ik nooit ging gebruiken, ging onderzoeken wat ik moest doen om te luisteren en bedenken op welke manier ik aannames kon vermijden. Ik besloot transparant, kwetsbaar en niet veroordelend te zijn.

Ik werd vooral nieuwsgierig naar het laagje in de communicatie waarvan je voelt dat het op de een op andere manier aanwezig is, meespeelt in het gedrag en de keuzes die mensen maken. Het is nog steeds iets wat me boeit.

Later kwam ik erachter dat mensen en hun communicatie sterk beïnvloed worden door waar ze vandaan komen, in welke familie ze opgroeien en de tijd waarin ze geboren zijn.

Nog later realiseerde ik me dat het niet alleen het verleden is dat je vormt, maar ook je ervaringen, je acties en keuzes in het heden gaan bepalen wie je in de toekomst wordt.

Dat kleine meisje
met haar
goede voornemens
groeide op,
stond open,
ging op zoek,
leerde,
oefende,
ging soms onderuit
en werd
WIJZER.

Regelmatig wordt mij gevraagd naar mijn opleidingen. Mijn antwoord is dat ik uiteraard een stevige theoretische achtergrond heb maar dat het leven zelf mijn belangrijkste leerschool is, de gezinnen, de vrijwilligers, de collega’s, mijn partners en kinderen. Zij hebben mij laten zien wat het leven met je doet, hoe je je daaraan aanpast en wat het je kan brengen.
Zij maakten mij tot een WIJZE VROUW.

In mijn training en coaching komt alles samen en wil ik jou helpen zicht te krijgen op de som van jouw leven.

Hieronder een greep uit de verdiepende trainingen die ik heb gevolgd:
– Provocatief coachen
– Geweldloos Verzet en Verbindend Gezag
– Omdenken
– Scheiding
– Opvoeding en Ouderschapskunde
– HSP Begeleider

In mijn persoonlijke leven ben ik geboeid door:
– Natuurlijk opvoeden
– Hooggevoeligheid en Beelddenken
– Ecologisch en bewust leven
– Het vijfhoekhuis (Pentakel) dat we gebouwd hebben
– Leven in een drierelatie en een meeroudergezin
– Duurzame relaties voor, tijdens en na een scheiding